2013 Dobogókői Hegyi Futóverseny – beszámoló

Az idei versenyről rendezőként (tehát természetesen szubjektíven) elmondhatjuk, hogy jól sikerült.
Mi, rendezők, viszonylag kevesen voltunk, a lemondásokkal teli rendezői listát az utolsó napokban újabb betegségek csökkentették. Negyed 7-kor gyűlt össze a Tabánban az első rendezői csapat. Negyed nyolckor már sokan ott voltunk a dobogókői turistaház előtt, még ha a belső helyiségbe, az étterembe akkor még csak a konyhán keresztül tudtunk is csak bejutni. Hamar, már 8 óra előtt elkezdődött a jelentkezés. Minimális volt a stáb, 5 asztalhoz 6 fő jutott (plusz jómagam külső segítőként). Fazekas Gabi nagyon jól kezelte a turistákat, összeállításai révén pontosan tudtuk, kik vannak még kint, az eredményeket a papírjai alapján gond nélkül el tudtam készíteni. Máthé Zsuzsa beugrása Csipike váratlan megbetegedése miatt nagyon kellett. Krasznai Orsival jól kezelték a kismaraton jelentkezését, Kedl Ildi pedig a maraton indulás után Károlyi Hangával a félmaratonét. Morandini Kristóf a tavalyinál jobban bírta az előre jelentkezetteket.
Kint, a turistaház előtt hamar felállt a cél környéke, a számítógépes rendszert ekkor még bent tudta (Zai) Bálint Peregi Dáviddal bűvölni. De mire az első befutók jöttek, már kint is állt a rendszer. Egy bevezető kordon vezette a befutókat előbb a teához, majd a dugókák kiolvasásához. Ez persze nem mindenkinek ment, volt, aki e nélkül adta le a házban a dugókáját. De rajtuk is segítettünk, utólag kiolvastuk ezeket a dugókákat – ilyen szolgáltatás sincs minden nap! Az SI-működtetés egyre jobb, Bálint egyre jobban kezeli a rendszert, most Hanga is kezdett ismerkedni a rejtelmeivel.
A hangosítás technikailag jó volt, a megvalósítás Viktor révén a tavalyinál jobb, de lehet ebben még fejlődni. A beérkezőknél a dugóka-visszaadások, emléklaposztások is flottul mentek Gabi, Orsi, Kristóf, majd Völgyesi Bea révén. Egy gond lett csak a végén, egy MTFSZ-dugóka eltűnt, hiába számoltuk hatszor is át. Orsi első két számolásának 70-es mennyisége a következő négy számolásnál csökönyösen mindig 69-et eredményezett, még Kozma Lacinak is.
Összeségében a tavalyinál több induló volt, 172 futó és 86 turista. A futólétszám már harmadik éve 160 fölötti, a turisták két „szűk esztendő” után közel kétszer annyian jöttek most. A győztesek jó időket futottak, de a mezőnyök talán gyengébbek voltak, a harmadikok (a férfi kismaratont kivéve) már nagy időket mentek. Egy szakaszt, amely korábban le volt zárva, az erdészet idén megnyitott, ez talán valamivel jobb időket eredményezett.
Maratonon meglepetésre a szparis Bakó Áron nyert, 3 órán belüli idővel (2005 óta ez a harmadik legjobb idő, csak 5 perccel maradva el a legjobb időtől). A nagy esélyes Józsa Gábornak, a maratoni bajnoknak megint sikerült elkevernie, így ismét feladta a versenyt. Mögötte az örökifjú Pintér Feri eddigi legjobb idejével, 22 perc hátránnyal lett második. A harmadik helyen – már 33 perc hátránnyal – egy vitatott holtverseny lett, nem tudtuk eldönteni, a szoros befutón ki jött be előbb, így utólag a holtverseny lett a legigazságosabb. Nőknél csak egy induló volt, ideje jócskán elmaradt a korábbi évek győzteseitől. A félmaratonon a korábban is többször diadalmaskodó Bogos Tamás nyert, az eddigi legjobb, 2007-es időtől csak 6 másodperccel elmaradva. A nőknél, mint mindig az utóbbi években, Füzy Anna nyert fölényesen, 2 órán belüli idővel. A fiúk között is harmadik lett volna, és csak bő egy perccel maradt el legjobb, 2010-es eredményétől. A kismaratont, mint általában, ismét Sipiczki Csaba nyerte, 60:10-zel (kétszer – 2005-ben és 2010-ben – volt csak 60 percen belüli győztes idő korábban). Itt a 15 éves, szparis Zacher Marci állhatott a dobogó harmadik fokára (aki tavaly csak a 4-es pont körüli bonyodalmak miatt szorult le a dobogóról). A nőknél a junior VB-t is megjárt Rusvai Kati nyert 70 perccel (tavalyi idejét 5 perccel megjavítva), ez messze a legjobb idő ezen a távon (és a férfiak között is az 5. helyet jelentette volna). A harmadik helyre három szparis lány közül végül a 13 éves Hajnal Dorka futott be, Liszka Eszti és Zacher Noémi előtt.
A turistaház, a házigazda Schőnviszky Jozsó (a Magyar Turista Egyesület dobogókői Osztályának elnöke) és a fővédnök, turistaház-főnök Somodi Gábor jóvoltából most is kitett magáért, az olcsó gulyások bográcsai jó hangulatot adtak a versenyhez. Az eredményhirdetésen kevesebb meghívott volt, Harcsa Gábor és Jozsó megemlékező szavai után hirdethettem a dobogósokat. A kis stábbal (és a 8 pontot őrző, 4 ponton is frissítőket osztó társainkkal) jól sikerült ez a hagyományőrző, a tájfutás és a hegyifutó verseny határmezsgyéjén mozgó versenyünk.

A futókategóriák eredményei:
Skerletz Iván maraton, férfi
1. Bakó Áron SPA 2:55:17
2. Pintér Ferenc EK 3:17:38
3–4. Varga Tamás Ervin Vasemberek klubja 3:28:00
3–4. Hajtman András Excelsior 3:28:00

Maraton, női
1. Csurgai Brigitta Kanizsa SE 4:22:39

Félmaraton, férfi
1. Bogos Tamás EK 1:36:56
2. Antal András PVSK 1:40:39
3. Vajda Zsolt Tapolcai Honvéd SE 2:00:49

Félmaraton, női
1. Füzy Anna OSC 1:58:54
2. Marosán Ágnes BEAC 2:31:39
3. Bükiné Dósai Mónika EK 2:50:22

dr. Somogyvári Károly kismaraton, férfi
1. Sipiczki Csaba X2S 1:00:10
2. Takács Dávid Futóbarátok Egyesület Győr 1:00:17
3. Zacher Márton SPA 1:05:45

Kismaraton, női
1. Rusvai Katalin FSC 1:10:30
2. Liskány Diána STE 1:20:35
3. Hajnal Dorottya SPA 1:28:36

Gyalog László (Tódor, a versenyelnök)