Föld napja verseny a Gellért-hegyen, 2013

Nagyszerű rendezvény volt a Föld Napján, április 22-én a Gellért-hegyen. A Hangya SzKE és a Tabáni Spartacus szervezésében, a XI. kerületi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság pályázatának támogatásával szervezett rendezvényen több mint 550-en vettek részt ezen a szép napsütéses napon. Főként a Tabáni Spartacus tagjainak komoly előzetes szervező és helyszíni munkája révén valósulhatott meg a verseny. A rendezvény fő szervezője Gyalog Zoltán, a Törökugrató Általános Iskola testnevelő tanára, a Tabáni Spartacus Tájfutó Szakosztályának vezető edzője volt. A versenyt Simicskó István, a sportért felelős államtitkár nyitotta meg.


Megnyitó Rajt

16 db, XI. kerületi iskola testnevelő tanárai hozták el diákjaikat erre a rendezvényre, 30,-50 fős csapatok jöttek iskolánként, a felső tagozatosok voltak legnagyobb számban. A Gellért-hegy tetőrészének lankásabb részein futottak a résztvevők. A bátrabbak egyedül, a „félősebbeknek” lehetőségük volt párban futni.

Elsőként a „melegítés” zajlott, az erre a célra külön felépített pályákon, külön térképeken, ahol a diákok kipróbálhatták ismereteiket, barátkozhattak a térképpel, a tereppel. Közben óvodásoknak is készített kis programot
a Spartacus edzője, Krasznai Orsi.

A látványosan felépített rajtban egyszerre 8 versenyző indulhatott 1-1 kategóriában.

Ez – ilyen népszerűsítő versenyen újításként – az ún. pillangók alkalmazásával vált lehetővé. A pálya egy pontjától a néhány pontos kis kör után újra visszaér a versenyző erre a pontra, majd egy másik kis kör után ismét, és utána folytatódik a pálya további része. Ezek a kis körök az egyes versenyzőknek különböző sorrendben következnek, így azonos is a pálya (hiszen ugyanazok a pontok szerepelnek benne), meg nem is (a sorrend versenyzőnként más), így önállóan kell megoldani a tájékozódási feladatot. Ez ebben a formában nem volt minden diáknak könnyű, de többségük megoldotta, és sikerrel teljesítette a pályákat.

Pontfogás Felfelé a
domboldalban

A 7–8-ikos fiúk
pályája, a két pillangóval (1–6, 6–9), körbejárta a Citadellát

A „terep” ezen a versenyen a Citadella körüli park volt, ahol a sok sétaút, bokrok, virágágyások segítették a tájékozódást, de maga a Citadella is
mindenhonnan „mutatta magát”.

A pont érintésének ellenőrzése a tájfutásban már hagyományosnak mondható módon, időmérő chippel (ún. dugókával) történt, amely kiolvasása után a verseny végeztével minden ponton megállapítható, mikor járt ott a versenyző, így a pontok érintése közötti részidők is láthatók.

A verseny végén szép érmeket kaptak a győztesek, a 7–8-ikos lánykategória győztese Simicskó István különdíját vehette át.

A 7–8-ikos lányok (1. Nagy Viki, Szt. Margit Gimnázium) 5–6-ikos fiúk (1. Buzás Benedek, Gárdonyi Ált. Iskola)

Végül valamennyi résztvevőnek volt esélye, hogy nyerjen a tombolán a sok sportajándék közül.

Gyalog László