Versenyeink 1982-ben

 

1982

Spartacus Kupa

Új év, új remények és ismét a Kevélyeken a Spartacus hosszútávú. Az év első versenye, legyen az bármilyen szintű is, mindig nagy jelentőséggel bír. Vagy legalábbis számomra bír azzal, mert lehet, hogy van akit teljesen hidegen hagy a versenyévad kezdete. Nekem és még néhányunknak, kiknek télen a tájfutást a hóban-sárban való edzés jelenti, eddig még mindig valamivel másabb volt az idénynyitóra való készülődés a megszokottnál. /Néha ebben az is közrejátszott, hogy a szakosztály nem kapott versenykiírást./ A téli szünet után újra találkozunk barátokkal, ismerősökkel. Kíváncsian figyeljük az eredményeket, hátha valaki őrült kemény alapozás után kiugrik és tönkreveri az egész mezőnyt. Böngészgetjük a rajtlistát /ha van/ ki hol indul, ez miért nincs itt, az miért „B”-ben megy. Szóval más ez a verseny, mint a többi.
De milyen is volt az 1982-es Spartacus hosszútávú?
A felnőtt férfiak 20 km-es pályán 32 pontot fogtak meg, a szint rengeteg volt. /A felénél abbahagytam a számlálgatást, mert káprázott a szemem/ A pálya nagyon kemény volt, ezt a sok feladás is bizonyítja, meg a győztes ideje. Számomra még egy szubjektív jelzőrendszer is szolgált adatokkal: mikor először görcsölt be a lábam, még csak keménynek ítéltem a pályát, a harmadik görcs után már kiérdemelte a nagyon kemény jelzőt.

A pályakitűzés színvonalas volt, hiszen szakfelügyelőnktől az ellenkezője lett volna meglepetés. A pontok elhelyezése korrekt, talán csak egy-két pont terhelésével volt baj. Akadt olyan, melyre rajokban húztak a különböző kategóriák versenyzői. A férfiaknál Gyurkó László /Kőbányai Lombik/ győzött 149 perccel, Dosek Ágoston /DVTK/ 152 perc, dr. Kovács László /PVSK, 154 perc/ előtt. Ez az eredmény elgondolkodtató. Nem hiszem, hogy a verseny előtti napokban valaki ilyen eredményre tippelt volna. Az első hatba csak két válogatott – Dosek és Szabó – került. A többiek /Bokros és Kiss nem indult/ halványabban szerepeltek. A 42. évében járó dr. Kovács 3. helye /bár ő eddig is jól szerepelt a hosszútávúkon/ kiemelkedő eredmény. S ráadásul újabb adalék a hosszútávfutás kortalanságának bizonyításához. Nem kell félni az évektől, csak futni kell, megfelelő módszerrel edzeni.
A női hosszútávú pályák egy normál férfi pályának feleltek meg. A lányoknál Csőkör Irén /Postás/ nyert 102 perccel, 8 perccel megelőzve a 2. helyezett Kiss Gabit /Sabária/ és 14 perccel a 3. helyen végző Kalot /DVTK/. Ha a férfi eredmények elgondolkodtatóak, ez a fölényes győzelem méginkább az. A felkészülési lehetőségek ismeretében már egy kicsit reálisnak tűnik az eredmény, de így is hiányzik egy-két név az élmezőnyből.
Kiváncsian várom a Hosszútávú OB-t, hogy síkon milyen eredmények születnek majd. Mennyiben fog vajon változni ez a túl sokat azért nem jelentő sorrend.
A lányoknál az első öt helyen válogatottak végeztek. Sőt, talán a 6. helyezett Kármánt is idesorolhatjuk, annak ellenére, hogy jelenleg nem kerettag, örvendetes Kiss Gabi jó szereplése, úgy tűnik jó alapokkal indul az évnek. Ha ezt a lendületet sikerül fokozni, talán néhány éven belül komolyabb nemzetközi eredményekkel is megörvendezteti a magyar tájfutókat. Bízzunk benne, hogy a munka és a tehetség ígérete gyümölcsözni fog.

Visszatérve a versenyre, hiányoltam a versenyközpontban a pályaadatok megadását /VSZ 9.35/. Szó sem esett személyi frissítő leadásáról /vagy csak én nem tudtam róla?/ Pedig frissítőpont esetén erről nem szabad megfeledkezni /VSZ. 10.2.4./
Az eredményhirdetés gyorsnak tűnt. Nem ártott volna legalább az ott jelenlévőknek szólni, hogy vegyék át a díjaikat, ne utólag nyomjuk a kezükbe. Valahogy a verseny körítés szervezetlennek tűnt. Bár ez nem Spartacus sajátosság csak, de a versenyeiken sűrűbben lehet ilyen problémát tapasztalni. A kisebb-nagyobb zökkenők ellenére minden kategóriában jó pályákon kezdődött az évad.
Remélem ez a kisebb, ez időben rendezett versenyeken is így volt. Ha igen, csak fokozni kell az iramot és év végén csupa jó versenyről számolhatunk be.
Vékony Andor

TF 1982/3

Vissza a Spari kupák kezdőoldalára